Er moet mij iets van het hart
Ik word een beetje zat van het feit dat enkel de aantallen positieve tests genoemd worden. Het is veel belangrijker om de verhoudingen te zien. Hoeveel tests worden er gedaan en hoeveel zijn er daarvan positief. Gelukkig is dit via de Rijksoverheid wel terug te vinden. Ik heb er ontzettend veel moeite mee hoe er op dit moment omgegaan wordt met cijfers. Basis wiskundige vaardigheden die we ooit hebben geleerd toch?
 
Daling van het percentage

En dan zien we de laatste 5 weken opeens een daling van het percentage positieve tests, zelfs als je naar foto 1 kijkt zie je dat het percentage (met golfbewegingen) dalende is. En dan kijken we naar de laatste foto, de afgelopen 5 weken zijn er meer testen uitgevoerd en toch dagen de percentages.
 
Mensen dát is reden tot grote vreugde. Daar mogen we dankbaar voor zijn.
 
Meer testen, meer aantallen
Als je meer gaat testen zullen de aantallen logischerwijs kunnen stijgen, maar ga nou eens kijken naar de percentages! En dan zitten we op dit moment op 7,8% positief. Dat zijn nog best veel mensen en ja dat heeft best impact op onze maatschappij, want die mensen blijven thuis – vallen even uit – en sommigen worden ook ernstig ziek. Maar dat getal is minder angstaanjagend dan de absolute getallen die genoemd worden.
 
Je verstand gebruiken
Laten we verstandig zijn, ons aan maatregelen houden, maar ons niet door angst laten regeren. Laten de maatregelen proportioneel zijn. Ik hoop van harte dat we ook verder kunnen kijken dan enkel naar corona. Er zijn zoveel heftige secondaire gevolgen, aan de overlegtafel horen meer mensen thuis dan enkel de virologen. Denk ook aan economen, ethici, geestelijkverzorgers….
 
De wereld is niet zo maakbaar!
Samen krijgen we corona eronder? Nee dat is weer maakbaarheidsdenken. Onze wereld is niet zo maakbaar. Samen komen we er door? Ja, samen dragen we elkaar door deze dag en de volgende dag. Samen dragen, samen zorgen, samen leven! Maar ook: samen accepteren dat mensen ziek kunnen worden, dat het leven op aarde eindig is. Samen ook oog hebben voor het feit dat de mens mag sterven. Ook dat hoort bij dit leven.
X