Dit artikel is verschenen in “De Schakel” Baptistengemeente Meppel | 36ste jaargang | nr. 1 | oktober 2021

Een nieuw seizoen met nieuwe thema’s. Een nieuw seizoen, weer een stap dichter bij de komst van onze Heer. Een nieuw seizoen, vol met nieuwe kansen. Hoe was je vakantie? Hoe gaat het met je? Ben je er weer bij? En voor dat je het weet zitten we weer in de drukte, de volle agenda’s, de stress van school, van werk, van alles. Misschien loopt jouw hoofd nu gelijk wel vol. Haal even diep adem, denk even terug aan de rust. Relax.

Zonder gekheid, ik bedoel het echt heel serieus: Pak je rust, haal adem, kijk om je heen en sla je ogen op. Waar komt jouw hulp vandaan? Waar verwacht jij het van? Waar put jij jouw energie uit? Relax. Maak je niet te druk. God, door wie u geroepen bent om één te zijn met Zijn Zoon Jezus Christus, onze Heer, is trouw. – 1 Korinthe 1:9

We zijn samen onderweg: Jij en ik, wij als gemeente, lokaal – regionaal – wereldwijd. Door uit te zoomen mag je ook een stuk ontspannenheid gaan zien. We kunnen ons heel druk maken om ons kleine bestaan, om onze gemeente, onze regio. Over de tijdelijke dingen die ons bezig houden. Maar laten we eens uitzoomen. Dan zien we dat God al eeuwen, millennia lang doorgaat met Zijn werk. Dan zien we dat de gemeente door Hem gebouwd wordt. Dan zien we dat wij ons niet zo druk hoeven te maken. Maar vanuit vertrouwen en overgave onderweg mogen zijn. Zo ook in dit nieuwe seizoen.

Een vraag die we zo aan het begin van dit nieuwe seizoen wel oprecht mogen stellen is: Zijn we echt samen onderweg? Voelen we de intense verbondenheid als gemeente met elkaar? Of bestaan we uit mensen die allemaal op hun eigen eilandje zitten en als een einzelgänger “gemeente zijn”? Het bezinningsproces liet zien dat “verbondenheid” voor ons allemaal een hele belangrijke waarde is. We koesteren het begrip. Maar is dat de bedoeling? Laat me uitleggen wat ik bedoel.

Je kunt iets heel erg waardevol vinden, bijvoorbeeld een voetbal. Oh wauw, ik heb zo’n prachtige voetbal. Hij glimt, is rond, van leer gemaakt en goed op spanning. Ik koester die voetbal zo enorm dat ik wil dat hij altijd zo blijft. Daarom zet ik hem in een prachtige gesloten vitrinekast. Zo kan er geen stof bij komen, hij wordt niet vies, niet nat, de zon droogt het leer niet uit, kinderen kunnen hem niet vies maken – of erger beschadigen. En zo kan ik er van genieten, ik kan hem koesteren. Oh wauw, wat heb ik een mooie voetbal.

Wat nou als we op zo’n manier met verbondenheid omgaan. In de vitrine, veilig, schoon, onaantastbaar. Is dat de bedoeling? We voelen denk ik allemaal wel aan dat dit niet klopt. Hoe goed het misschien ook lijkt. Verbondenheid moet net als die voetbal in de praktijk gebracht worden. Gebruiken waar het voor gemaakt is. Als we de voetbal in het spel brengen komt er actie, je kunt gaan trainen, je kunt scoren, je maakt plezier. Als we verbondenheid in de praktijk brengen ontstaat dat ook. Als mensen zijn we door God ook geschapen voor verbondenheid. Het is essentieel voor ons als mensen, als relationele wezens. Dus ja, we zijn samen onderweg – echt waar!

Dit jaar willen we aan die verbondenheid nog meer diepgang geven. Zowel de verbondenheid met God, maar ook zeker de verbondenheid met elkaar. De 4 kwartaalthema’s helpen daar hopelijk bij. In het eerste kwartaal denken we na over de vraag of je (voor)bereid bent. Een goede voorbereiding is het halve werkt en tegelijkertijd stellen we ons ook de vraag of je bereidt bent. Kun jij je overgeven? Durf jij je broer en zus ook te vertrouwen? Als je dan met elkaar onderweg gaat doe je dat in voor- en tegenspoed (het tweede kwartaal). Niet te snel weglopen als het tegenzit. Weet dat het moeilijk kan zijn, maar loop er  niet voor weg. Als we samen met elkaar en God onderweg blijven komen we erdoor.  Als je met elkaar bergen en dalen mee maakt ga je ontdekken: Dit doen we niet uit eigen kracht! God is met ons! Je mag leren wat het betekent om nu al vanuit de kracht van Gods Koninkrijk te leven, het derde kwartaal. En dan sluiten we af met het kwartaal dat de titel van ons visiedocument compleet maakt: Samen onderweg, een hoopvolle toekomst tegemoet.

We zijn als individu en als gemeente samen onderweg, een hoopvolle toekomst tegemoet. Als ons fundament goed is, we trouw blijven en onze kracht vinden in het Koninkrijk van God is dat waar we naar onderweg zijn. Die hoopvolle toekomst is een stip op de horizon. Om dat punt te bereiken moeten we wel onderweg blijven met elkaar, actief zijn. Je gaat het tegemoet! Het komt je dus niet zomaar aanwaaien. Wat heeft die hoopvolle toekomst ons vandaag al te zeggen? Is het alleen maar toekomstmuziek of merken we er vandaag de dag ook al wat van?

Afgelopen 1 september was de dag dat wij als gezin al 2 jaar lang met jullie onderweg mogen zijn. En weet je, we hebben voor heel wat uitdagingen gestaan met elkaar. Maar we zijn er nog! Voorwaarts christenstrijders! Laten we elkaar vast blijven houden, laten we boven al Hem blijven vasthouden die ons aan elkaar verbindt. Als wij onze blik om Hem gericht houden mogen we ontdekken dat Hij getrouw is, Hij  laat niet los, het komt goed. En daarbij gebruikt God deze tijd voor hele waardevolle zaken! Er zijn zoveel kansen die God geeft om mensen te bereiken, om van betekenis voor de ander te zijn, om Hem te eren door onze leven heen. Laten we ons op die dingen richten, laten wij ons richten op het goede – dáár zijn we toe geroepen!