Over mij

Johan Otten, theoloog – muzikant – ondernemer 

Op deze pagina vind je uitgebreidere informatie over mij. Natuurlijk is een webpagina maar statisch. Als we elkaar echt willen leren kennen zullen we met elkaar moeten optrekken. Toch hoop ik je op deze manier een beeld van mij te kunnen geven. Ik hoop natuurlijk dat we elkaar in “real-life” mogen ontmoeten. Tot die tijd wil ik je bij deze virtueel de hand schudden. Uiteraard kun je mij ook benaderen via  TikTok als de TikTokdominee

Allereerst man en vader

Als subtitel voor deze website heb ik gekozen voor “veelzijdig leven”. En dat is heel bewust. Ik geniet met volle teugen van het leven en heb ook hele brede interesses. Maar allereerst ben ik een echtgenoot voor mijn lieve Eline en trotse vader van mijn schitterende dochter Joanne, zoontje Benjamin en dochtertje Noëlle. Samen met mijn geloof is dat mijn basis in het leven, mijn stabiele grond.

Ik geniet iedere dag van mijn mooie gezin, mijn dochters en zoon die iedere dag weer nieuwe dingen ontdekken en de liefde die we in ons gezin mogen hebben voor elkaar. En natuurlijk zijn er ook wel eens momenten waarop het niet zo lekker loopt. Maar weet je wat een ontzettend belangrijke les is geweest die wij hebben geleerd in ons gezin? Blijf altijd communiceren, juist over de dingen die je moeilijk vindt. Het klinkt wellicht cliché, maar een relatie staat of valt met communiceren.

.

Liefhebber van muziek

Muziek is een geschenk dat we door mogen geven. In mijn leven is muziek ontzettend belangrijk geweest, juist ook op momenten dat ik het moeilijk had bracht muziek mij een uitlaatklep voor mijn emoties. Die passie voor muziek geef ik graag door! De afgelopen 10 jaar heb ik vol passie muziekles mogen geven en ben ik een regionale muziekschool gestart. Op donderdag 11 juli 2019 nam ik afscheid als docent en eigenaar na 10 jaar.

Theoloog en voorganger

De afgelopen jaren heb ik in deeltijd Theologie mogen studeren aan de CHE en de predikantenroute aan het Baptisten Seminarium in Amsterdam mogen volgen. Mijn passie om heel concreet werkzaam te mogen zijn binnen de kerk is hier alleen maar meer aangewakkerd. In 2019 heb ik een beroep vanuit de Baptistengemeente Meppel aangenomen en op 8 september 2019 deed ik intrede en werd ik bevestigd als predikant in deze gemeente.

De TikTok-dominee

Sinds 2021 ben ik op TikTok actief als de TikTok-dominee. Persoonlijk vind ik het ontzettend belangrijk dat we als christenen ook present zijn op sociale media. Waar de mensen zijn wil ik ook zijn, om ze op die manier te bereiken met de Boodschap van hoop. In diverse media is het afgelopen jaar ook aandacht besteed aan het concept van de TikTok-dominee (Magazine Onderweg, Family7 en het Nederlands Dagblad).

Via TikTok kunnen mensen als ze dat willen in anonimiteit vragenstellen. De vragen van anderen gebruik ik als input om video’s te kunnen maken. Een veelgebruikte hashtag is #Vraaghetdedominee. Daarnaast maak ik regelmatig ook video’s over bijvoorbeeld wat mij bezig houdt, wat het werk van een predikant inhoudt en andere kerkgerelateerde items.

Moge God je rust geven
om de zaken te accepteren die je niet kunt veranderen,
moed om de zaken te veranderen die je wel kunt veranderen
en de wijsheid om het verschil tussen die twee te weten.

Communiceren, een passie

Ik hou van communiceren, bijvoorbeeld over het geloof. Je zult me regelmatig in verschillende kerken tegenkomen als communicator. En daarmee bedoel ik op het ene moment als spreker/voorganger en het volgende moment met mijn band Rinon als zanger/gitarist. Ik geniet er van om onderwerpen aan te snijden die prikkelen. Samen na te denken over geloven in de praktijk en wat geloven betekent voor onze praktijk van alle dag. Geloven is namelijk niet iets passiefs, geloof geeft leven om dat we geloven in de Schepper van het leven!

Van nature ben ik een ontzettende denker, maar hou ik er ook van om met mijn voeten in de blubber te staan. Ik vermijd lastige onderwerpen daarom niet, maar wil er graag over nadenken en ze aanpakken. Tijdens mijn studie theologie ben ik er achter gekomen dat hierin echt mijn passie schuilt. Ik ben niet een theoloog die alleen maar graag praat over dingen, ik vind het ontzettend belangrijk om het ook te vertalen naar de praktijk. Wat betekent het voor jouw en mijn dagelijks leven? Wat moeten of kunnen we er mee? Op deze wijze richt ik de prediking dan ook in. Onderwerpen in het licht van de Bijbel vertaald naar de praktijk van vandaag. Geef me maar een uitdaging om mee aan de slag te gaan.

Naast het spreken houd ik ook erg van luisteren. Ik heb een hart voor pastoraat, luister graag naar dat wat de ander bezig houdt of waar de ander mee zit. Pastoraat start in de basis met luisteren, stil worden voor de ander en gerichte vragen stellen of opmerkingen plaatsen om te proberen de ander verder te helpen. Maar in sommige situaties is pastoraat alleen meer “er zijn voor de ander”. We hoeven niet altijd alles op te lossen, voor sommige dingen hebben we geen instant oplossing. Het bijzondere van pastoraat naar mijn mening is dat we ervoor de ander mogen zijn op de momenten die er toe doen. Handen en voeten geven aan de bewogenheid die Jezus kenmerkt. In deze wereld mogen wij Zijn handen, Zijn voeten, Zijn mond, Zijn hart laten zien en in de praktijk brengen.